Bedrijfsbezoek aan Roem van Yerseke
  Bedrijfsbezoek aan Roem van Yerseke
 * = alleen voor leden  homepage   wat doen we?   bedrijfsbezoek aan roem van yerseke   Home  Email deze pagina  Print deze pagina

Zilte Zeeuwse topkwaliteit!

Op woensdag 22 juli werd door leden van KKZ en een aantal relaties van OAZ een bedrijfsbezoek  gebracht bij Roem van Yerseke.  Dit bedrijfsbezoek stond in het teken van voedselveiligheid en hoe Roem van Yerseke dit intern organiseert. Ook werd een interessante introductie gegeven over de stand van zaken rond het kweken van mosselzaad met een bezoek aan de  innovatieve ‘hatchery’ van het bedrijf.

Vroeg in de middag zo rond om 13:30 uur werd iedereen ontvangen met een kopje koffie en de hartelijke ontvangst door Kees Vroonland, bedrijfsleider Roem van Yerseke en Annet van de Ree, secretaris KKZ.  Het programma startte met een presentatie over voedselveiligheid en de verwachte trends door Jacqueline Bakx, OAZ, in samenwerking met Michel Hoogendoorn.  Hierna volgde een presentatie van Kees Vroonland  over de ins- en outs van de verse mosselvangst.
Daarna werd een presentatie gegeven door biologe Annelies Pronker over de ‘hatchery’ van Roem van Yerseke; een innovatieve manier  om mosseltjes op te kweken door middel van het voeden via eigen gekwekte algen. Zij zorgen ervoor dat mosselzaad zich optimaal voelt om te groeien tot mosselen. Deze innovatieve methode staat op de nominatie als serieuze vervanging voor het vissen op mosselzaad in het Wad. Vanaf 2020 zal het verboden zijn om op het Wad mosselzaad te vissen. 

Na een drietal boeiende presentaties werd de groep in tweeën gedeeld om de bedrijfsonderdelen te gaan bezoeken.  In de hatchery zagen we een eenvoudig doch zeer innovatief kweeklaboratorium, waar met grote zorg algen en mosselzaad tot mosseltjes gekweekt worden. Ook wordt er gewerkt aan het kweken van zaad van andere schelpdieren o.a. pantoffelschelpjes en is er gestart met de opkweek van oesters. Dit proces vergt een zeer rustige en gecontroleerde behandeling.

De tweede groep bracht een bezoek aan de verse mosselverwerking vanaf de loskaai. Het seizoen is  in volle gang. Er worden dagelijks verse mosselen aangevoerd. De mosselen worden direct uit de Oosterschelde, maar ook uit de Grevelingen aangevoerd. Verwerking moet binnen 4 uur plaatsvinden en dus snel mogelijk verder het proces ingeleid worden. Dit proces scheidt eerst de tarra om alleen de mosselen over te houden. Hierna zijn er nog een aantal schoningstappen om er voor te zorgen dat eventuele pokken van de mosselen af gaan. Wanneer het product goed schoon is om in de consumentverpakking te gaan wordt dit in de inpakafdeling verwerkt, zowel in de bekende voorverpakte mosselbakken van 2 kg als in 15 kg zakken voor de restaurants. Zo gaan de verse mosselen op transport naar de klant.

Na dit alles is er nog kort gelegenheid geweest voor een drankje en wat bijpraten over de middag. Uiteindelijk een interessante bijeenkomst waarvan ik als deelnemer veel van heb opgestoken. Ik hoop dat dit voor alle deelnemers een leuke en informatieve middag is geweest.

Kees en Annelies nogmaals bedankt.

> Bekijk het fotoalbum


Verslag geschreven door: Michel Hoogendoorn, Kwaliteitsmanager Lonka B.V.Onderzoek

Vraag 1:
Webmaster Christiaan Boland |   Powered by MySQL Copyright © KwaliteitsKring Zeeland